Op 21 juni is de hele politieke vleugel van het stadhuis voor de jongeren!

10:00 – 12:00

wie: fracties en raadsleden

training en voorbereiding

De fracties gaan in drie of vier vergaderkamers aan de slag met de voorbereiding. Hier leer je debatteren. Ervaren NJR begeleiders helpen je op weg. 

12:00 – 13:00

Wie: fracties en raadsleden

lunchen en netwerken

De fracties en de raadsleden genieten samen van de lunch in de politieke ontmoetingsruimte op het stadhuis. Kennismaken, vragen stellen en aan je netwerk bouwen.

13:00 – 15:30

WIE: iedereen!

debatteren en reageren

In de raadzaal van het stadhuis! Na een korte prep voor de fracties en het publiek, starten de debatten om 13:30 met de opening door burgemeester Franc Weerwind. Het duurt ongeveer twee uur en het publiek praat continu mee op de schermen.  

15:30 – 17:00

wie: iedereen

afsluiting en drankje met snacks

Zo rond half vier kun je naar huis, maar je kunt beter nog héél even blijven voor de afsluiting in de Centrale Ruimte. De debat-wisselbokaal wordt daar uitgereikt. Alle deelnemers (fractieleden en publiek) krijgen een cadeautje mee naar huis. En we praten met z’n allen na in de politieke centrale ruimte met een drankje en een snack.

jongeren in gesprek met raadsleden


Het Jongerendebat Almere brengt jongeren in direct contact met de raadsleden van de gemeenteraad in Almere. De Raad van Almere is het hoogste orgaan van de stad. De gemeente en de wethouders doen het werk, maar de raad stelt de kaders en controleert. De Raad van Almere is níet hetzelfde als de gemeente Almere. Raadsleden zijn namelijk ‘gewone’ inwoners van de stad die gekozen zijn om de bevolking te vertegenwoordigen.

Het Jongerendebat tussen jongeren en raadsleden is daarom een geweldige manier om de belangen van de jongeren onder de aandacht van de beslissers te brengen.

Meeting

 

Jongeren:
Fractieleden
en publiek

Er zijn twee groepen jongeren die meedoen.

Fractieleden

De fractieleden zijn de actieve deelnemers. Ze komen ‘s morgen al om 10:00 en doen mee aan de trainingen en de lunch met de raadsleden. ‘ s Middags gaan ze in gesprek met de raadsleden.

Publiek

Het publiek komt er ‘s middags om 13:15 bij in de raadzaal. Zij hebben óók een actieve rol; met hun smartphone participeren ze in de debatten. Ze maken de ‘publieke opinie’ zichtbaar.

 

Smartphones

publiek dat meedoet!


  • Publieksparticipatie: In de raadzaal zijn normaal alleen de raadsleden en wethouders te horen. Maar vandaag niet: de hele politieke vleugel van het stadhuis (D2) is voor jongeren en raadsleden. En iedereen in het publiek kan meedoen. 
  • Mentimeter: Tijdens de debatten doen we een paar keer een peiling met het publiek. Met je smartphone geef je aan of je vóór of tegen een stelling bent. De uitkomsten komen meteen op de grote schermen in de raadzaal.
  • Social stream: Voor en tijdens de besprekingen tussen jongeren en de raadsleden, schiet je met je smartphone en de juiste hashtags actuele boodschappen op de grote schermen. Je kunt ook vragen stellen, die door de voorzitter worden in gebracht in het debat.
  • Live stream op Facebook: Het hele middag-evenement gaat live op Facebook. Ook vanuit huis of de school kunnen jongeren meedoen met hun smartphone. Sein iedereen in die je kent. Hoe meer jongeren er mee doen, hoe beter de raadsleden luisteren.

Wat doe je als fractielid?

In de Tweedekamer en Raad van Almere zijn er fracties van de politieke partijen. Daarom noemen we het team van jongeren ook een fractie. Fracties zijn al om 10:00 in het stadhuis. Samen bereid je het debat voor. Sommigen onderzoeken standpunten, anderen bedenken goede debat-zinnen en weer anderen gaan écht voor de microfoon staan. Ieder doet een deel. 

De fracties worden begeleid door de NJR. Een paar jaar geleden waren deze begeleiders zoals jij nu, namelijk zelf deelnemer in debatten met de NJR. En dat is zó leuk, dat ze nu andere jongeren helpen het ook te doen. 

Tussen 12:00 en 13:00 lunch je met een aantal raadsleden. En daarna gaan jullie -na een korte boostsessie- de raadzaal in voor het gesprek met de raadsleden.

Jongerenraad

Het thema van het Jongerendebat Almere 2018 is Jongerenraad. Elke fractie neemt een deelonderwerp om met de raadsleden te bespreken.


peilen

sturen

vragen

ASG special

Het Jongerendebat Almere 2019 wordt georganiseerd door de NJR de Raad van Almere met de Almeerse Scholen Groep (ASG). De deelnemende jongeren komen van de acht scholen voor voortgezet onderwijs van ASG. Dat hebben we om praktische redenen gedaan. Volgende keer nodigen we alle scholen uit. Dit jaar is dus een ASG-special.
Maar jongeren tussen de 14 en 20 jaar van andere opleidingen zijn van harte welkom als participerend publiek of online.  Je kunt je dus óók aanmelden als je van een andere school komt. En we nodigen docenten uit om met de klas de live-stream op Facebook te volgen. De ‘show’ start om 13:30 en in anderhalf tot twee uur worden verschillende debatten tussen jongeren en raadsleden gevoerd.